JER SVAKA KOŽA ZASLUŽUJE MARK-a!

5 zanimljivih činjenica o kafi!

5 zanimljivih činjenica o kafi!

15 Novembar, 2017

PILING OD KAFE

Ćao draga,

Ova kiša je tako dosadana da mi je skroz ubila inspiraciju za pisanjem. Misleći tako o čemu da ti pišem, došao sam na ideju da ti otkrijem 5 zanimljivijih činjenica o kafi! Ipak je kafa je moj osnovni sastojak...

Kada je najbolje piti kafu?

Naučnici su dokazali da je kafa najefikasnija kad se pije između 9:30 i 11:30 časova. U tom periodu nivo hormona kortizola u telu je veoma nizak zbog čega je interakcija kofeina sa tim hormonom intenzivnija.

Inače, kafa se nije oduvek konzumirala kao napitak. Afrička plemena su kafu mlela i od nje i životinjskih masti pravila male energetske kuglice. Ove kuglice kofeina su im davale neverovatnu energiju. Zrnevlje kafe  u napitak pretvoreno tek negde hiljadite godine naše ere.

Peticija žena protiv kafe

Da da... Verovali ili ne daleke 1674.godine žene u Velikoj Britaniji su peticijom  pokušale da uvedu zabranu ispijanja kafe svim muškarcima mlađim od 60 godina. U to vreme, dame iz Britanije su tvrdile da ih kafa muškarce pretvara u ‘beskorisne leševe’.

Arabika i Robusta

Danas na svetu postoji više od 50 vrsta kafe. Dve najpoznatije vrste su Arabika  i Robusta. Oko 70% današnje populacije konzumira „Arabiku“. To je kafa koja ima blag ukus i jaku aromu. Preostalih 30% populacije pije kafu „Robustu“ koja je više gorka, ali je zato i jača jer ima oko 50% više kofeina.

Najveći potrošači kafe

Vodeći svetski potrošači kafe su Amerikanci. Oni piju oko 450 miliona šoljica kafe svakog dana. Druga dva najveća potrošača su Francuzi i Nemci. Ove tri populacije godišnje popiju oko 65% ukupne količine kafe na svetu. Ako bi smo gledali potrošnju kafe po jednoj osobi, Finci bi bili apsolutni šampioni sa gotovo 10 kilograma kafe godišnje (po jednoj osobi!). Inače, kafa je druga najprodavanija roba na svetu. Ispred nje je jedino nafta. U proizvodnju kafe je uključeno negde oko 25 miliona seljaka i radnika u preko 50 zemalja sveta.

Piling od kafe

Piling od kafe važi za jedan od najefikasnijih kozmetičkih tretmana jer osvežava, čisti i hidrira kožu. Kafa je veoma bogata antioksidantima  koji pomažu da se koža i organizam očiste od štetnih materija i izumrlih ćelija. Odlična je u borbi protiv celulita i gotovo savršena za negu suve i isušene kože lica i tela.

P.S. Ako mi ne veruješ a ti probaj neki od mojih pilinga! :) Možda se posle probe odlučiš da pokreneš peticiju o obaveznom korišćenju MARK scrub pilinga od kafe. :)

Tvoj MARK!
translation missing: sr.blogs.article.additional_articles

Da li piling od kafe uklanja celulit?
Da li piling od kafe uklanja celulit?

23 Avgust, 2018

Čitaj...

Kako se zauvek rešiti bubuljica?
Kako se zauvek rešiti bubuljica?

16 Avgust, 2018

Čitaj...

Kako da rešiš problem sa uraslim dlačicama?
Kako da rešiš problem sa uraslim dlačicama?

04 Avgust, 2018

Čitaj...

English   Deutsch   Italiano   Românesc   Česky   Magyar   Polska   България