JER SVAKA KOŽA ZASLUŽUJE MARK-a!

Želiš bezbrižan odmor ovog leta?  

Želiš bezbrižan odmor ovog leta?  

18 Jun, 2017

savršena plaža

Gde ste lepotice? Čujem da su neke od vas već otvorile letnju sezonu i otišle iz grada. Znam da ste željne sunčanja  i kupanja. Znam da su vam baterije odavno prazne i da želite da ih napunite. Znam da želite da prošetate svoja zgodna tela na plaži. Znam da želite savršen ten.

Ne znam da li ste izabrale more i plažu ili recimo planinu i bazen, ali znam i moram da vam kažem da koža pamti, da ne kažem trpi! Gde su problemi sa kožom tu je MARK! Kao i uvek, znam kako i želim da vam pomognemmm! :) 

Koji su to najčešći problemi sa kožom tokom letnjih odmora?

Opekotine od sunca

Preterano sunčanje može izazvati velike probleme na koži. Koža se na suncu zagreva i isušuje pa se na njoj lako može pojaviti crvenilo, plikovi ili perutanje...

Gljivična oboljenja na koži

Pored opekotina, jedan od najčešćih problema sa kojima se koža može suočiti tokom leta su gljivice. Gljivična infekcija koja se tokom leta najčešće javlja na koži zove se tinea. Obično se javlja kao crvenilo na leđima, grudima ili pak na vratu. Možete je zaraditi i na moru, i na planini jer se javlja zbog povećanog znojenja. 

Osipi i alergije od biljaka

Možda tokom leta u planini nećeš pronaći zimu, ali ćeš svako imati susrete sa biljkama kao što su otrovni hrast, kopriva ili bršljan. Svaka od njih ti može napraviti velike probleme u vidu alergijske reakcije na površini kože. Medicinski naziv ove alergijske reakcije je kontaktni dermatitis, a često se manifestuje kao svrab, crvenilo i perutanje kože. Teži slučajevi kontaktnog dermatitisa dovode do pojave otoka i plikova na koži.

Ujedi insekata

Dva najopasnija insekta sa kojima se možeš susreti tokom leta su krpelj i komarac. Ako te jedan od njih dvojice ujede vrlo lako te može napasti Lajmska bolest (krpelj) ili groznica zapadnog Nila (komarac). Verovatnoća za pojavu ovih bolesti u Srbiji i okruženju realno je jako mala, ali češanje i grebanje rana na koži nastalih od njihovih ujeda lako može da dovede do infekcija sa veoma teškim posledicama.

Folikulitis
U pitanju je medicinski termin koji se označava upalu korena dlake. Najčešće se javlja kod osoba koje preferiraju usku sportsku odeću i koje bukvalno ne izlaze iz nje. Folikulitis se najčešće manifestuje u vidu  bubuljice na bradi, ramenima,butinama, ili listovima. Ova infekcija se nevezano od leta može javiti i kao posledica depilacije.

Moluskum
Najčešće se javlja kod dece. Prenosi se dodirom, ili preko odeće, bazena ili predmeta za ličnu higijenu. U pitanju je virusno oboljenje, a manifestuje se u vidu iritantne providne bubuljice. Ove bubuljice nisu opasne, ali umeju da se zadrže na koži i do nekoliko godina.

Kako zaštiti kožu tokom letnjih odmora?

Ako si rešila da ovo leto provedeš na plaži, preporučujem ti da izbegavaš duge boravke na suncu. Moraš se paziti UV zraka, pa ti preporučujem da sem naočara za sunce nabaviš i neki šešir, odnosno neku laganu maramu koja će po potrebi prikrivati i štititi tvoju kožu od sunca. Moram da ti kažem da uz pravu kombinaciju boja, nama muškarcima ove stvari mogu biti veoma veoma seksi. Shvati to kao još jedan motiv za nabavku. :)  

Što se tiče gljiva, osipa i alergija, moja deviza je „Bolje sprečiti nego lečiti“. Najvažniji deo preventive za sve potencijalne probleme pre svega je tuširanje. Redovno i temeljno, i to posle svakog kupanja u bazenu, osvajanja planinskog vrha, izlaska iz mora ili pak pentranja po drveću. Sem tuširanja preporučujem ti i piling kože

Piling od kafe sa mirisom mente

Zašto raditi piling kože?

Pa zato što je posle pilinga koža čista, hidrirana i detoksikovana... Zahvaljujući njemu koža dobija glatkost,elastičnost i neophodnu količinu vlage. Možeš koristiti bilo koji od mojih pilinga, ali ti za leto preporučujem MARK Coffee Pepermint. Rashladiće kožu, zaštititi će je od sunca i pomoći u dobijanju željenog tena. Njegova menta će te u vrućim letnjim danima maksimalno osvežiti i opustiti. Moram ti napomenuti da će ukoliko ga budeš koristila insekti bežati od tebe. Ne znam da li znaš, ali ta mala stvorenja ne vole miris mente.

Mislim da smo spomenuli sve. Možda eto koji flaster, malo gaze i alkohola (u medicinske svrhe) ako se slučajno posečeš na kamen u moru, ili oklizneš na nekoj planinskoj stazici...

I ti ja znamo da zaslužuješ ovaj odmor i da sledeći pravi dolazi tek za godinu dana. Ne dozvoli da ti ga sitnice pokvare. Toliko od mene...

Tvoj MARKEnglish   Deutsch   Italiano   Românesc   Česky   Magyar   Polska   България