JER SVAKA KOŽA ZASLUŽUJE MARK-a!

Kako lečiti/sprečiti psorijazu?

Kako lečiti/sprečiti psorijazu?

23 Jul, 2017

psoriaza

Ćao draga,

Jesi li se konačno spremila za plažu? :) Planirao sam da ti danas dam još koji savet za savršen odmor i uživanje na plaži... Prethodnih par dana je u moj inbox stiglo nekoliko poruka punih pitanja o psorijazi. Par devojaka me je pitalo da li im MARK može pomoći u lečenju psorijaze. Zato sam rešio da danas ipak napišemo nešto o toj veoma opakoj bolesti kože i načinu njenog lečenja.    

Šta je psorijaza?

Psorijaza je u osnovi estetski problem manifestovan na koži koji ne stvara ozbilnije promene u organizmu. U pitanju je bolest koja se manifestuje u vidu zadebljanja kože koje je propraćeno pojavom crvenila i ljuspica. Kod manjeg broja obolelih, često je primetna i pojava svraba. Simptomi ove bolesti se obično javljaju na laktovima, kolenima, pupku, stopalu i donjem delu leđa. Ukoliko se ne primeni pravilno lečenje psorijaze, bolest se vrlo lako može proširiti na celo telo, što često može dovesti i do fatalnog ishoda po obolelu osobu, odnosno do njene smrti. Prema najnovijim istraživanjima, trenutno od psorijaze boluje oko 3% populacije naše planete.  

Šta dovodi do pojave psorijaze?

U  pitanju je genetsko oboljenje (po nekim istraživanjima svaki deseti čovek u sebi nosi taj gen za pojavu psorijaze), ali ne mora da znači da će se upravo i samo iz tog razloga pojaviti na nečijoj koži. Naslednost psorijaze je vrlo kompleksna i u procentima se kreće od 35 do 90 %. Primera radi ukoliko jedan od roditelja ima ovo oboljenje mogućnost da ga dete nasledi je 15%. Neki od faktora koji doprinose pojavi i razvoju psorijaze su psihološke traume, infekcije, razni lekovi i još mnogi drugi, nauci za sada nepoznati faktori. Jedna činjenica je pak sigurna – psorijaza nije zarazna bolest. Može se pojaviti u bilo kom periodu života, ali najčešće se javlja kod osoba starih između 16 i 30 godina, odnosno kod osoba starijih od 50 godina. Naravno, moguće je da se pojavi i kod dece. Kod pripadnica lepšeg pola psorijaza je često povezana sa hormonskim promenama i poremećajima, pa se zato često može javiti tokom trudnoće ili menopauze.  

kako izgleda psorijaza

Kako se boriti protiv psorijaze i šta pomaže u njenom lečenju?

Registrovani lek za psorijazu za sada ne postoji, ali to ne znači da se adekvatnim terapijama ne mogu umanjiti tegobe koje psorijaza izaziva. Lečenje se u principu svodi na pravilnu negu kože. Neophodno je da se koža redovno čisti, vlaži i da ima dobru hidrataciju. Važnu ulogu u lečenju psorijaze ima i detoksikacija kože, odnosno detoksikacija organizma. Vrlo bitan faktor je i pravilna ishrana. U slučaju pojave ove bolesti treba promeniti režim ishrane. Generalno, svakodnevno treba konzumirati što više voća i povrća. Žitarice su takođe jako dobre, kao i seme bundeve, odnosno seme susama koje je jako bogato omega 3 masnim kiselinama. Seme susama potopljeno u jogurt je jako dobro za lečenje psorijaze. Treba izegavati alkohol, cigarete i jake začine. Zbog morske soli preporučuje se kupanje u morskoj vodi, odnosno odlazak na more, ali bez preteranog sunčanja.     

MARK savet za lečenje psorijaze:

Uz pravilnu ishranu koja obuhvata konzumiranje voća i povrća, i ostalih lekovitih namirnica, MARK ti preporučuje piling kože prirodnim MARK pilingom od kafe, odnosno piling površina kože zahvaćenih psorijazom. Zašto baš piling MARK piling od kafe? Ztao što u sebi sadrži bademovo, odnosno kokosovo ulje koje će uvek vlažiti obolelu kožu. Uz MARK pilinge tvoja koža će imati savršenu hidrataciju i detoksikaciju. MARK će ukloniti sve nečistoće iz tvoje kože, kao i izumrle ćelije. Uz njega ćeš imati i efekat kupanja u moru jer u sebi sadrži i morsku so, a tu je i veoma važan i jako zdrav vitamin E. Preporučujem ti da piling obolelih delova kože radiš svakog dana. Dodatni efekat ćeš postići ukoliko posle nežnog nanošenja pilinga taj deo dela tela uviješ u najlon foliju. Što se tiče izbora pilinga prporučujem ti MARK Coffee Kokos.

kako sprecciti pojavu psorijaze

Toliko od mene za danas. Sada znaš šta je psorijaza, zašto nastaje i kako se leči. Što se mene tiče, ja sam više za devizu - „bolje sprečiti nego lečiti“... Zato ti preporučujem da bar dva do tri puta nedeljno uradiš piling lica i tela. Naročito piling površina na kojima se psorijaza najčešće javlja. Tako će tvoja koža uvek imati potrebnu vlažnost i dobru hidrataciju, a sprečićeš i pojavu akni.

Tvoj MARK       English   Deutsch   Italiano   Românesc   Česky   Magyar   Polska   България