Kako se brinuti o koži tokom trudnoće?


šesta nedelja trudnoće

Foto: www.americanpregnancy.org

Nekoliko dana prava je zbrka, mala se goji i stalno joj je muka, samo jede i briga je za sve i kaže rodiću ga s tobom ili bez tebe! :) Slušao sam malo DLZ ovih dana i setio se trudnica...

Prva asocijacija na njih je naravno - trudnoća. Verovatno jedno od najlepših  stanja u životu jedne žene. Verovatno se zbog toga i naziva  „blaženo stanje“, odnosno „ drugo stanje“. Sa moje tačke gledišta, trudnice generalno možemo podeliti u dve grupe. Osnovni kriterijum podele je po mom mišljenju sreća. Neke je imaju malo manje, a neke malo više.

Te malo više „srećnije“ su one kojima cela trudnoća protekne bez ikakvih problema. One nemaju jutarnje mučnine. Kosa im u periodu trudnoće ne opada, pa čak počinje i brže da raste. Kod njih nestaju akne i problemi sa licem sa kojima su se godinama mučile. Njihova koža dobija glatkost i neki do tada neviđeni sjaj. :)

Drugu grupu, malo manje „srećnijih“ trudnica čine one buduće mame koje se tokom trudnoće počinju suočavati sa raznim problemima.  Pod broj jedan tu je obavezna mučnina! Sledi opadanje kose, pojava akni, celulita i strija... Nadam se da si ti u grupi onih malo više srećnijih trudnica, ali za svaki slučaj evo par mojih saveta kako da se suočiš sa situacijom i kako da se brineš o sebi i svojoj koži tokom trudnoće.

Kako se rešiti akni u trudnoći?

Naučnici su dokazali da je tokom trudnoće pojačan rad lojnih žlezda. To povećava mogućnost  pojave akni. Naročito ako si i ranije imala problema sa njima. Za problem „akne u trudnoći“  dermatolozi preporučuju nežno čišćenje kože. Savetuju korišćenje isključivo prirodnih preparata.  

MARK savet: Redovno čisti lice. Upotrebljavaj prirodni sapun bez dodatnih parfema. Tako ćeš smanjiti mogućnost pojave mučnine. Zavisno od tipa kože, preporučujem da koristiš  kreme koje vlaže i hrane kožu. Neophodno je da za vreme trudnoće piješ što više čiste vode. Taj unos vode prećišćava kožu i obezbeđuje joj dovoljnu količniu vlažnosti. Zato za dobrobit celog organizma, pa i kože, treba da piješ što više čaša vode dnevno.

Kako sprečiti pojavu tamnih mrlja na koži?  (melasma)

U periodu trudnoće  dolazi do povećanja estrogena i progesterona koji stimulišu kožu da pravi više melanina koji u kombinacija sa suncem izaziva pojavu braon fleka. Pojava ovih fleka na koži se naziva melasma. Promene često nestanu same od sebe posle porođaja, ali je važno da koristite zaštitini faktor i da se klonite sunca u kritičnim periodima dana. Ove fleke nestaju obično tri meseca nakon porođaja.

MARK savet: Zaštitite kožu kremom za sunčanje sa zaštitnim minimalnim faktorom 15, bez obzira koje je godišnje doba u pitanju.

Kako rešiti problem suve kože?  

Hormonalne promene u tvom telu tokom trudnoće mogu tvoju kožu učiniti suvom. Svakodnevno tuširanje je nophodno zbog tvoje lične higijene, a tokom vrućih letnjih dana i češće. Preporučuje se primena sredstava za kupanje koja ne isušuju i ne odmašćuju kožu i čija pH vrednost približno odgovara pH vrednosti kože (5,5).

MARK savet: Nakon svakog tuširanja ili čak i do tri puta dnevno preporučujem ti da na svoje telo nanosiš  kreme ili ulja poput bademovog ili kokosovog, kako bi se postigla elastičnost i gipkost kože. Generalno, ulje savršeno hrani kožu trudnica. Isto tako preporučujem ti da dva do tri puta nedeljno uradiš piling tela uz samomasažu.

strije u trudnoći

Foto: www.forbes.com

Mogu li se ukloniti strije sa stomaka?

Strije su jedna od nepovratnih promena na koži koje nastaju za vreme trudnoće. Predstavljaju tip ožiljaka na koži. Do nastanka strija dolazi usled promene u dermisu - srednjem sloju kože. Kada se on naglo rastegne, elastičnost kože se smanjuje, a elastična vlakna pucaju. Strije mogu da se pojave na svim delovima tela, a tokom trudnoće se najčešće javljaju duž bočnih strana tela, na donjoj strani stomaka, kao i na grudima, bedrima i zadnjici.

MARK savet: Da bi kožu prpremila za pojačano istezanje, neophodno je da počneš sa  svakodneim  hranjenjem kože odgovarajućim sredstvima koja joj daju neophodnu vlažnost i elastičnost i koja su bogata vitaminima E. Tako pripremljena koža ima mnogo manji rizik za nastanak strija.  Neophodno je da svakodnevno (čak i nekoliko puta dnevno) daješ svojoj koži vlažnost koristeći preparate koji u sebi sadrže napr. bademovo ili maslinovo ulje. Preporučuje se da sa primenom preparata za prevenciju strija nastavite do drugog meseca posle porođaja.

Zašto se celulit javlja u trudnoći? Kako ga se možeš rešiti?

Celulit je po definiciji deformitet kože, u vidu pomorandžine kore posebno izražen kod ženske populacije. Stručnjaci kažu da je to posledica poremećaja mikrocirkulacije potkožnog tkiva. U prevodu, celulit na tvojoj koži nastaje zbog slabe cirkulacije krvi i gomilanja masnoća. Dva glavna krivca za pojavu celulita u trudnoći su hormonske promene, odnosno pojačano lučenje andrenalina. Problem je i to što je u periodu trudnoće neizbežno makar minimalno gojenje. Zbog toga se povećavaju masne naslage pa izgled pomorandžine kore postaje više vidljiv.

MARK savet: Preporučujem ti da pre svega paziš šta jedeš. Izbegavaj masti i šećer.  Treba da piješ dosta vode i jedeš dosta voća. Trudi se da što više šetaš ili radiš neke vežbe. Za izbor vežbi obrati se nekom savetovalištu ili lekaru. Ako se odlučiš za anticelulit masaže preporučujem ti da ih radiš samo na rukama i nogama. Anticelulit kreme nisu moja preporuka, ali zato predlažem piling od kafe. Kofein je jako dobar u borbi protiv celulita jer povećava cirkulaciju krvi u tvojoj koži, a to je jako važna stvar u borbi protiv celulita...

Šta je MARK Coffee scrub?

MARK je jedinstvena kombinacija potpuno prorodnih sastojaka - kafe, maslinovog ulja, organskog kokosovog ulja, smeđeg šećera, morske soli i vitamina E, zato je pogodan i za trudnice. Vrlo efikasno čisti, hidrira i detoksikuje kožu,  ukljanja mrtve ćelije na tvojoj koži. Neguje je i hrani čineći je mekom i glatkom poput kože deteta, i to već posle prve upotrebe. Sa njime ćeš vrlo lako očistiti pore i rešiti probleme sa aknama. Moja topla preporuka za tebe je MARK Coffee Original.

Mislim da sam ti sve rekao. Jesam DOBAR, nisam LOŠ i nisam ZAO, ali... Imaćemo bebu, bebu, najlepšu na svetu , svetu... :)  

Tvoj MARK