JER SVAKA KOŽA ZASLUŽUJE MARK-a!

Pet najčešćih zabluda o aknama!

Pet najčešćih zabluda o aknama!

13 Avgust, 2017

problemi sa aknama

Ćao draga,

Internet je čudo! Prethodnih dana sam malo čitao forume i razne komentare na temu akni i bubuljica. Primetio sam da postoje razna pitanja i odgovori o uzroku i nastanku akni, pa sam odlučio da se malo osvrnem na neke odgovore koje sam tamo pronašao. Čisto da ti kažem da li su te tvrdnje istinite ili je u pitanju samo zabluda. Opet kažem, internet je čudo i na njemu se može dosta toga saznati, ali treba imati na umu činjenicu da na internetu može pisati bilo ko... Kako stručna, tako i nestručna lica.

1. Akne nastaju kao posledica puberteta?

Odmah da ti kažem, u pitanju je zabluda!  Tačno je, akne se najčešće javljaju u doba puberteta, jer pod uticajem hormona dolazi do pojačanog rada žlezda sa spoljašnjim i unutrašnjim lučenjem. Posledica toga je mašćenje kože i stvaranje bubuljica, mitisera, a u nekim slučajevima karakterišu se čvorovima i gnojanicama. Ipak, nevezano od puberteta akne se mogu pojaviti u bilo kom uzrastu ili dobi čoveka, jer je u pitanju bolest kože koja nastaje usled začepljenja pora. Akne se mogu naslediti gentskim putem ili se pak mogu pojaviti usled hormonskog disbalansa organizma. Kod žena se akne često javljaju usled trudnoće ili usled policističnih jajnika.

2. Preterano konzumiranje slatkiša i nepravilna ishrana izazivaju akne?

Zanimljiva, ali ipak rekao bih netačna tvrdnja. Nepravilna ishrana, čokolada i brza hrana ne mogu biti uzrok nastanka akni. Ipak, činjenica je da mogu pogoršati njihovo stanje, jer prevelika količina slatkiša podiže nivo insulina u krvi, što će poremetiti hormonski status organizma. Osobama koje imaju problema sa aknama, ne preporučuje se unošenje velikih količina mleka i jogurta, zbog visokog nivoa hormona u mlečnim proizvodima.

3. Svakodnevno čišćenje i pranje lica sprečava pojavu akni?

Ova tvrdnja je skroz pogrešna. Akne nisu direktna posledica prljavština i nečistoća na površini kože. Preterano čišćenje kože čak može izazvati kontra efekat, jer se tom prilikom koža dodatno iritira i isušuje. Ako ne želiš da koža tvog lica bude suva i iritirana, preporučujem ti nežno i blago čišćenje lica jednom dnevno- idealno pred spavanje. Najbolje je da koristiš običnu mlaku vodu. Eventualno ponekad može i neki prirodni sapun.  

prirodni piling lica

4. Šminka je direktni uzročnik pojave akni?

Ova tvrdnja je u principu delimično tačna. Tačno je da neki sastojci kozmetičkih proizvoda poput „komedogena“ izazivaju začepljenje pora, ali šminka nije direktni uzročni faktor pojave akni. Ukoliko već imaš problema sa aknama, preporučujem ti šminku i pudere koji u sebi nemaju „komedogene“ sastojke. Moram da napomenem da salicilne kiseline koje se često mogu naći u nekim šminkama pozitivno utiču na probleme sa aknama. Generalno, nezavisno od vrste i proizvođača sminke najvažnije pravilo glasi: ŠMINKA SE PRE ODLASKA NA SPAVANJE MORA DETALJNO UKLONITI!      

5. Ceđenje bubuljica pomaže da one brže nestanu?

APSOLUTNA NEISTINA! Naprotiv, ceđenje bubuljica može uzrokovati i nove probleme u vidu pojave ožiljaka na koži. Ceđenjem bubuljica se u dublje slojeve kože utiskuje zapaljeni sadržaj sebuma što dovodi do dužeg zadržavanja akni na koži.

MARK piling za lice

Savet za lečenje/prevenciju akni!

Upravo sam ti naveo pet najčešćih zabluda o aknama. Rekao sam ti šta su i zbog čega uglavnom nastaju. Ako mene pitaš, za lečenje akni preporučujem prirodni piling od kafeMARK piling za lice. On u sebi sadrži ulja čajevca, jojobe i avokada. U pitanju su prirodna i jako kvalitetna ulja koja uz kafu robustu, morsku so, smeđi šećer i vitamin E tretiraju obolelu kožu. Hidriraju je, detoksikuju i čiste pore. Dovoljna su ti dva do tri tretmana nedeljno i za tvoju kožu nema zime.

Tvoj MARK

 

    

 

.English   Deutsch   Italiano   Românesc   Česky   Magyar   Polska   България